Salaris bij jongeren belangrijkste selectiecriterium voor nieuwe baan

Nederlandse jongeren vinden een goed salaris het belangrijkste bij het kiezen van een nieuwe baan. Jonge vrouwen vinden het salaris nog belangrijker dan mannen.

Salaris staat voor jongeren bij het kiezen van een baan op één; 79 procent geeft aan dit belangrijk te vinden. Meer vrouwen (83 procent) dan mannen (76 procent) vinden bij het kiezen voor een baan vooral het salaris belangrijk. Mannen kijken meer naar bonussen en een auto van de zaak.

'Geld' wordt op de voet gevolgd door 'werk met betekenis' (76 procent). Jongeren willen graag werken voor een merk of product waar ze achter staan, bij een bedrijf dat goed bekendstaat, met een duidelijke visie en strategie. Op de derde plek (73 procent) staan ontwikkelings- en groeimogelijkheden. Jongeren met een vaste baan hechten daaraan meer waarde (80 procent), dan jongeren met een bijbaan (67 procent) of tijdelijke baan (69 procent).

Behouden

De respondenten is ook gevraagd waarmee de huidige werkgever de grootste kans maakt om hen langer in dienst te houden. Ook hier staat 'een beter salaris' met stip op één. 71 procent van de jongeren noemt dit als een belangrijke kans voor de werkgever. Op de tweede plek staat de mogelijkheid om meer te leren en ontwikkelen (55 procent), gevolgd door betere doorgroeimogelijkheden (38 procent).

Een en ander blijkt uit onderzoek onder ruim duizend Nederlandse jongeren tussen de 15 en 27 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van recruitmentspecialist YoungCapital. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben jongeren de keus uit een ruim scala aan banen, aldus het onderzoek. Dat maakt het voor werkgevers extra belangrijk om te weten waar jongeren hun baankeuze op baseren.

De uitkomsten zijn gepubliceerd in de YoungCapital Recruitment Guide 2019-2020.Neem contact met ons op


Novens nieuws

Warmerdam kan u helpen met o.a.