"Wie spaart die heeft wat"Voor mij zit een uit het veld geslagen ondernemer. Zijn bedrijf in de bouw heeft in het verleden veel met personeel gewerkt en er is goed verdiend maar zeker ook veel opgemaakt verteld hij mij. Sinds de crisis is alles anders geworden. Nu werkt hij nog alleen en werkt hij uitsluitend met inhuurkrachten. Vanuit zijn verleden heeft hij nog een rekening-courantkrediet van € 100.000 maar hij zit continu tegen het plafond en heeft ook een achterstand bij de belastingdienst. Dit alles geeft hem een benauwd gevoel, het liefst zou hij stoppen met ondernemen want hij slaapt enorm slecht.

Lichtpuntje aan deze kwestie is dat deze ondernemer in het verleden een bedrijfspand heeft aangeschaft en daar is al jarenlang op afgelost. Een typisch geval van iemand die zich heel arm voelt maar wel degelijk over vermogen beschikt al zit het vast in stenen. Natuurlijk heeft deze ondernemer teveel geld opgemaakt in de tijd voor de crisis, dat beseft hij maar al te goed. Ik ben blij dat hij dit zelf inziet maar verbaas weer eens over het feit dat adviseurs in de “gouden tijden” schijnbaar hun klanten nooit hebben aangesproken over hun exorbitante uitgavenpatroon. “Wie spaart die heeft wat”, een uitdrukking die wellicht wat naar de achtergrond is geraakt.
Ik kom tot de conclusie dat niet alleen de vorige adviseur maar ook de bank heeft zitten slapen. De financieringsstructuur is zoekgeraakt en jaarlijks wordt veel rente betaald op een duur krediet terwijl bij een lening met hypothecair onderpand juist hierop aanzienlijk kan worden bespaard. Vanuit deze besparing kan worden afgelost. Ondanks dat de bank in eerste instantie niet enthousiast is begrijpen ze dat er geen andere mogelijkheid is en dat de ondernemer hier erg mee geholpen is. Ik krijg dan ook vrij snel het financieringsvoorstel in handen.

De ondernemer is enorm blij met deze uitkomst. Natuurlijk heeft hij zijn hypotheek moeten verhogen maar zijn enorme krediet is weg. Hij weet nu precies zijn maandelijkse aflossing en heeft weer een doel om naar toe te werken. Omdat hij dit negatieve verhaal achter zich kan laten kan hij zich vol frisse moed storten op het ondernemen Hij heeft sinds tijden weer lekker geslapen en toont mij een glimlach. Ik zeg hem dat mijn professionele begeleiding nodig blijft zodat wij zijn rendement kunnen verbeteren en kunnen werken aan de wederopbouw van zijn vermogenspositie want dat is nodig. Hij is het direct met mij eens.

Door Daan van Hemert, partner bij Accountantskantoor Brittenburg

Warmerdam kan u helpen met o.a.